Επίσκεψη στο ΚΠΕ ΝΑΟΥΣΑΣ

Το video της επίσκεψης μας

 

Οι τρόποι για εκπαίδευση πολλοί, αλλά ο βιωματικός πιο δυνατός από όλους. Γιατί το βίωμα αφήνει το πιο ισχυρό αποτύπωμα στα χνάρια του μυαλού και της γνώσης.
Βροχερό το πρωινό στις 7 Φλεβάρη 2018. Για εμάς όμως στο Γυμνάσιο Επανομής το κέφι και η αγάπη μας για κάθε τι καινούριο άνοιξε δρόμους και ο δρόμος μας οδήγησε μέχρι το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Νάουσας, στο νομό Ημαθίας.
Η αφορμή δόθηκε στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Άμπελος-Οίνος», με υπεύθυνες καθηγήτριες τις κυρίες Παπακωνσταντίνου Θεοφανώ, Σαφαλοπούλου Άρτεμις και Σβολάκη Μαρία.
Εικόνες, λέξεις και έννοιες από το μακρινό παρελθόν μας ταξίδεψαν από την εποχή του ανθρώπου τροφοσυλλέκτη, στον γεωργό αυτάρκη μέχρι τον σημερινό άνθρωπο υπερκαταναλωτή της δικής μας εποχής.
Κάποιες από αυτές τις είχαμε ξανακούσει, κάποιες ήταν πρωτόγνωρες, για κάποιες ίσως χρειαστούν κι άλλες τέτοιες επισκέψεις και δράσεις μέχρι να ξεκαθαρίσουν μέσα μας: αειφορία, βιοποικιλότητα, ευτροφισμός, συμβατική καλλιέργεια, βιολογική καλλιέργεια, σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.
Κι έτσι η πιο δυνατή εμπειρία για εμάς ήταν όταν συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε κι εμείς μέρος μιας μεγάλης αλυσίδας και ενός οικοσυστήματος το οποίο οφείλουμε να το συντηρήσουμε, να το αναδείξουμε και να το διαχειριστούμε με σεβασμό για να το κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενεές αναλλοίωτο.
Στη συνέχεια κι άλλη έκπληξη μας περίμενε στο συνεταιριστικό οινοποιείο VAENI. Το πώς κατάφεραν να συνταιριάξουν και να ομονοήσουν 330 οινοπαραγωγοί, για να ιδρύσουν μια βιώσιμη επιχείρηση και να κατέχουν μια αξιοζήλευτη θέση στο οινικό στερέωμα, αποτελεί για όλους εμάς παράδειγμα. Η ενασχόληση με την γεωργία και η στροφή στον πρωτογενή τομέα, μας έδωσε μια άλλη προοπτική, ιδιαίτερα στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας.
Η οινική μας διαδρομή ολοκληρώθηκε όταν ακολουθώντας τα χνάρια του μεγάλου έλληνα φιλοσόφου Αριστοτέλη φθάσαμε στην περιπατητική σχολή του, που εικάζεται ότι βρισκόταν στη θέση Ισβόρια 2 χλμ. έξω από την Νάαουσα. Εκεί ο μεγάλος δάσκαλος δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο για 3 χρόνια περίπου, μέσα στη φύση και τα μονοπάτια του Νυμφαίου της Μίεζας προσεγγίζοντας την γνώση με τον πλέον ολιστικό τρόπο εκμάθησης.
Κι ήταν θαρρείς σαν να μας αποχαιρετούσε και φεύγοντας τον ακούσαμε να μας λέει ??? «μετρήστε και διαλέξτε παιδιά μου και μην ξεχνάτε ότι εσείς αποφασίζετε σε τι κόσμο θέλετε να ζήσετε».

Comments are closed.