Let there be … Lighthouse (e-twinning 2017-18) Ημερολόγιο Δράσεων

Στο Γυμνάσιο Επανομής  έχουμε καταλάβει ότι η δουλειά και η συνεργασία αποτελούν τα καλύτερα συστατικά για την επίτευξη μεγάλων στόχων.  Ήταν ένα όμορφο πρωινό στις 1/12/2017, όπου το eTwinning πρόγραμμα με τίτλο Let there be? lighthouse, που ασχολείται και μελετά τους Φάρους,  άνοιξε την αγκαλιά του στα συνεργαζόμενα σχολεία του Γυμνασίου Επανομής, του 1ου Γυμνασίου Περαίας, του Γυμνασίου Ν. Επιβατών και του 2ου Γυμνασίου Μηχανιώνας. Γίναμε μια μεγάλη παρέα και πήραμε  τον δρόμο για μια αξέχαστη επίσκεψη στον Φάρο του Αγγελοχωρίου που βρίσκεται στην ακμή του Μεγάλου Εμβόλου (καρά-μπουρνού), του Δήμου Θερμαϊκού.

Ας κρατήσουμε την απέραντη γαλήνη. Το  γαλάζιο και τα μισογκρεμισμένα τείχη, το πολυβολείο των Γερμανών και το μεγάλο μπούνκερ (καταφύγιο) που μαρτυρούν άλλες εποχές. Μύρισε θάλασσα και τις αισθήσεις μας ανέπαυσαν οι ήχοι και τα χρώματα της φύσης.

 

Τα παιδιά του eTwinning  προγράμματος,  με τίτλο Let there be light?house! μαζί με τις υπεύθυνες καθηγήτριες τις κ. Εμπεριάδου , κ. Παπακωνσταντίνου, κ. Πάσσα και κ. Πλέρου δεν σταματούν τις δράσεις!

Λίγο πριν εκπνεύσει το 2017, στις 16/12 υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν για λίγες ώρες  μαθητές  από το συνεργαζόμενο Γυμνάσιο Ν. Επιβατών με τις καθηγήτριες τους κ. Λυμπεροπούλου και κ. Καραβαπόρη με σκοπό την επικοινωνία μέσω skype με το σχολείο IES Santa Maria της Ισπανίας και την υπεύθυνη  καθηγήτρια κα Cisca Ballester.

Η ατμόσφαιρα χριστουγεννιάτικη!  Από νωρίς οι εργασίες άρχισαν πυρετωδώς . Ετοιμάστηκαν χειροτεχνίες με θέμα τον φάρο, κάρτες, ζωγραφική σε πηλό και στρώθηκε μπουφές με τα παραδοσιακά γλυκά των ημερών, κουραμπιέδες, μελομακάρονα και άλλα καλούδια (να ευχαριστήσουμε εδώ τους χορηγούς μας και τις μητέρες όλων  των παιδιών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας).

Σύντομα  η αίθουσα γέμισε με ήχους και  μελωδίες από  αρμόνιο,  κιθάρα, βιολί, τουμπελέκι, τριγωνάκια  και  το σκηνικό πλαισιώθηκε με φοιτητές του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας που βοήθησαν με τους ήχους της ποντιακής λύρας και των άλλων οργάνων να στηθεί μια μουσική πανδαισία.

Οι λαοί της Μεσογείου επικοινωνούν μέσα από την κοινή γλώσσα της μουσικής. Η απόσταση δεν στάθηκε εμπόδιο. Η Τεχνολογία βοηθά, το σύνθημα δόθηκε και ταυτόχρονα γίναμε με τα παιδιά από την Ισπανία μια μεγάλη χορωδία που τραγούδησε το Jingle Bells. Γρήγορα ήχοι και μελίσματα από μακεδονίτικα, ποντιακά κάλαντα και  παινέματα της Χίου ταξίδεψαν μέχρι την Ιβηρική χερσόνησο. Επέστρεψαν εις απάντησή μας φωνές παιδικές με παραδοσιακά τραγούδια από την μακρινή Μαγιόρκα της Ισπανίας .

Από την μεριά της  η  κ. Πλέρου μας ταξίδεψε πίσω στο χρόνο μέσα από τις μνήμες και τις μαρτυρίες  του φαροφύλακα που γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Φάρο της Επανομής και δέχτηκε να καταθέσει την εμπειρία και τα βιώματα του στην ίδια.

Τέλος περιηγηθήκαμε στην ηλεκτρονική φόρμα και το περιβάλλον της  ιστοσελίδας  του έργου eTwinning για τους φάρους ,  από δύο  μαθητές του Γυμνασίου Ν. Επιβατών και η συνάντηση μας έκλεισε με ευχαριστίες, ευχές  και υποσχέσεις για  περισσότερα ανταμώματα μέσα στην καινούρια χρονιά.

 

Comments are closed.